Блиски исток

Definicija

Catherine P. Foster
od , prevedeno sa Goran Petrović
objavljeno na 28 April 2011
Map of Mesopotamia, c. 1400 BCE (by Javierfv1212, CC BY-SA)
Карта Месопотамије око 1400. године п. н. е.
Javierfv1212 (CC BY-SA)

Археолози и историчари који проучавају стари век традиционално посматрају Блиски исток као регију југозападне Азије – конкретно, као регију коју окружују Средоземно море, Црно море, Каспијско језеро, Црвено море и Персијски/Арапски залив. У савремено доба, ова регија обухвата следеће земље: Израел/Палестину, Либан, Сирију, Турску, Јордан, Ирак и западни Иран. Неки научници такође у своју дефиницију Блиског истока укључују и Кипар и Закавказје (Грузију, Јерменију, Азербејџан), иако ове земље вероватно треба сматрати „источним Средоземљем“, односно „Кавказом“. Премда је Египат свакако био важан играч у древној блискоисточној историји, он се често искључује из традиционалних дефиниција Блиског истока. Савремени научници из области политичких наука и новинари користе термин „Средњи исток“ за исту географску област. Блиски Исток се обично сматра „колевком цивилизације“, с обзиром на то да су се многе прекретнице у људској историји – као што су почетак пољопривреде, почетак писмености и први градови – десиле у овој регији.

Ukloni oglase

Reklama

O prevodiocu

Goran Petrović
Српски сам преводилац и истраживач у области хуманистичких наука. Занимају ме књижевност, језици, култура и историја и волим да преводим. Поред српског и енглеског језика, говорим и грчки.

O autoru

Catherine P. Foster
Кетрин Фостер је антрополошка археолошкиња специјализована за студије древног Блиског истока, а чије су истраживачке активности усредсређене на свакодневни живот у неелитним домаћинствима из времена од пре 5000 година.

Citirajte ovo delo

APA Stile

Foster, C. P. (2011, April 28). Блиски исток [Near East]. (G. Petrović, Prevodilac). World History Encyclopedia. Preuzeto iz https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-16/

Chicago Stile

Foster, Catherine P.. "Блиски исток." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. Poslednja modifikovana April 28, 2011. https://www.worldhistory.org/trans/sr/1-16/.

MLA Stil

Foster, Catherine P.. "Блиски исток." Preveo Goran Petrović. World History Encyclopedia. World History Encyclopedia, 28 Apr 2011. Veb. 28 Sep 2022.